Месо и месни продукти
ОРГАНОЛЕПТИЧНО ИЗПИТВАНЕ
# | Вид на изпитване / характеристика | Методи за изпитване |
---|---|---|
1 | Форма и размери, мирис, вкус, външна повърхност, разрезна повърхност и структура. Външен вид и цвят. Консистенция.(1) | БДС 1323 т.2.1. БДС 14593 т.3 БДС 9381 |
Физикохимични изпитвания
# | Вид на изпитване / характеристика | Методи за изпитване |
---|---|---|
Активна киселинност (рН) | БДС 1323 т.2.3.1 | |
Амоняк по Неслер | БДС 1323 т.2.3.5 | |
Белтък (протеин) | БДС 9374 т.2 | |
Влага | БДС 5712 | |
Въглехидрати (изчислени като разликата между 100% хранителен състав и сумата от мазнини, белтък, пепел и водно съдържание) | ВВЛМ 44 | |
Гранивост на мазнини (реакция на Крайс) | ВВЛМ 65 | |
Енергийна стойност (изчислена като сума от съдържанието на белтък, въглехидрати и мазнини) | БДС 9374 т.2 БДС 8549 т.3 ВВЛМ 44 ВВЛМ 72 |
|
Захари | ВВЛМ 71 | |
Мазнини | БДС 8549 т.3 | |
Масленост в сухото вещество | ВВЛМ- ФХ- 1 | |
Мастни киселини: -наситени, -ненаситени(Омега 3,6,9) -транс изомери |
БДС EN ISO 12966-4 | |
Натриев хлорид | БДС 7168 т.4 | |
Общо съдържание на вода в пилета / разфасовки от домашни птици | Регламент (ЕО) № 543 ;Приложение VIII ISO1442 ISO 937 |
|
Пепел | БДС 9373 | |
Пероксидаза | БДС 1323 т.2.3.7 | |
Реакция с меден сулфат | БДС 1323 т.2.3.9 | |
Сурова целулоза (влакнини) | БДС ISO 5498 | |
Сероводород | БДС 1323 т.2.3.8 | |
Сухо вещество | БДС 5712 | |
Съотношение колаген/месен протеин | БДС 14780 Регламент (ЕС) № 1169 Приложение VI |
|
Фосфати общи (като дифосфорен пентаоксид) | ISO 13730 | |
Нитрити | БДС EN 12014-3 ВВЛМ 40 |
|
Нитрати | БДС EN 12014-3 | |
Алергени -соев протеин -глутен – млечен протеин |
ВВЛМ 62 ВВЛМ 63 ВВЛМ 64 |
Инструментални изпитвания
# | Вид на изпитване / характеристика | Методи за изпитване |
---|---|---|
Остатъци от фармакологични субстанции | ВВЛМ-LC- 20 * | |
Остатъци от пестициди | ВВЛМ-LC- 25* | |
Оцветители | ВВЛМ-LC- 18* | |
Олово, Арсен, Кадмий, Живак | БДС EN 13805 БДС EN 15763* |
Микробиологични изпитвания
# | Вид на изпитване / характеристика | Методи за изпитване |
---|---|---|
Бацилус цереус | БДС EN ISO 7932 | |
Общ брой аеробни микроорганизми | БДС EN ISO 4833-1 | |
Ентеробактерия) | БДС ISO 21528-1 БДС ISO 21528-2 |
|
Ешерихия коли | БДС ISO 16649-1 БДС ISO 16649-2 БДС EN ISO 16649-3 |
|
Салмонела | БДС EN ISO 6579-1 | |
Листерия моноцитогенес | БДС EN ISO 11290-1:А1 БДС EN ISO 11290-2:А1 |
|
Коагулазо-положителни стафилококи | БДС EN ISO 6888-1+А1 БДС EN ISO 6888-3+А1 |
|
Колиформи | ISO 4831 ISO 4832 |
|
Плесени и дрожди | БДС ISO 21527-1 БДС ISO 21527-2 |
|
Кампилобактер | БДС EN ISO 10272-1 БДС ISO/ТS 10272-2 |
|
Клостридиум перфрингенс | БДС EN ISO 7937 | |
Псевдомонас специес | БДС EN ISO 13720 | |
Наличие на антибиотици | БДС EN 1323 т.4.3 | |
Йерсиния ентероколитика | БДС EN ISO 10273 |
Паразитологични изпитвания
# | Вид на изпитване / характеристика | Методи за изпитване |
---|---|---|
Откриване на трихинели в месо | Регламент (ЕС) №1375, Приложение I |