Микробиологични изследвания

Микробиологичните анализи на храните могат условно да будат раделени на две големи групи – анализи за определяне на хигиенно качество и показатели за определяне безопастност на храните.

Безопастност на храните
  • Salmonella spp.
  • Listeria monocytogenes
  • Стафилококов ентеротоксин
  • Enterobacter Sakazakii
Хигиенно качество
  • Общ брой микроорганизми
  • Млечно-кисели бактерии
  • Колиформи
  • Плесени и дрожди
  • Enterobacteriaceae
  • E.coli
  • B. cereus
  • B. mesentericus
  • Cl. perfringens
  • Pseudomonas spp.
  • Campylobacter spp.
  • Термофилни аеробни и анаеробни микроорганизми в консерви
Акредитирани групи
  • 1. Месо и месни продукти и животински мазнини
  • 2. Мляко и млечни продукти, стартерни култури
  • 3. Риба и рибни продукти
  • 4. Яйца и яйчни продукти
  • 5. Мед и пчелни продукти
  • 6. Храни от растителен произход. Хляб и хлебни продукти, зърнени култури, брашна и масла от растителен произход, ядки и маслодайни семена, подправки, чай, кафе.
  • 7. Води за питейно-битови цели, отпадъчни води, за плувни басейни
  • 8. Фуражи и фуражни компоненти
  • 9. Материали от животни – кръвен серум, мляко, вътрешни органи и фекални проби
  • 10. Смивове и отривки от повърхности
  • 11. Захарни изделия
  • 12. Консерви
  • 13. Продукти от преработени плодове, зеленчуци и месо/ готвени ястия
  • 14. Безалкохолни напитки, сокове и боза
  • 15. Плодове, зеленчуци и продукти от тях