
Микробиологични изследвания
Микробиологичните анализи на храните могат условно да будат раделени на две големи групи – анализи за определяне на хигиенно качество и показатели за определяне безопастност на храните.
Безопастност на храните
- Salmonella spp.
- Listeria monocytogenes
- Стафилококов ентеротоксин
- Enterobacter Sakazakii
Хигиенно качество
- Общ брой микроорганизми
- Млечно-кисели бактерии
- Колиформи
- Плесени и дрожди
- Enterobacteriaceae
- E.coli
- B. cereus
- B. mesentericus
- Cl. perfringens
- Pseudomonas spp.
- Campylobacter spp.
- Термофилни аеробни и анаеробни микроорганизми в консерви
Акредитирани групи
- 1. Месо и месни продукти и животински мазнини
- 2. Мляко и млечни продукти, стартерни култури
- 3. Риба и рибни продукти
- 4. Яйца и яйчни продукти
- 5. Мед и пчелни продукти
- 6. Храни от растителен произход. Хляб и хлебни продукти, зърнени култури, брашна и масла от растителен произход, ядки и маслодайни семена, подправки, чай, кафе.
- 7. Води за питейно-битови цели, отпадъчни води, за плувни басейни
- 8. Фуражи и фуражни компоненти
- 9. Материали от животни – кръвен серум, мляко, вътрешни органи и фекални проби
- 10. Смивове и отривки от повърхности
- 11. Захарни изделия
- 12. Консерви
- 13. Продукти от преработени плодове, зеленчуци и месо/ готвени ястия
- 14. Безалкохолни напитки, сокове и боза
- 15. Плодове, зеленчуци и продукти от тях