Физикохимични Изследвания

Органолептични, биохимични, химични и физикохимични изпитвания

Биохимични изпитвания
  • Реакция с меден сулфат;
  • Амоняк по Неслер;
  • Амоняк по Ебер;
  • Пероксидаза;
  • Фосфатаза;
  • Доказване на чужди примеси в мляко и млечни продукти (сода бикарбонат и нишесте);
Химични изпитвания
  • Определяне чистотата на млечна мазнина (чуждовидови мазнини);
  • Наситени и ненаситени мастни киселини, и транс изомери на мастните киселини;
  • Определяне на подсладители (ацесулфам к, аспартам, захарин, цикламат);
  • Консерванти (бензоена и сорбинова киселина);
  • Кофеин;
Физикохимични изпитвания
  • Определяне на рН;
  • Водно съдържание/сухо вещество (влага на средината);
  • Общо съдържание на вода в птиче месо;
  • Хлориди (готварска сол);
  • Титруема киселинност;
  • Киселинен градус;
  • Перокисно число;
  • Осапунително число;
  • Йодно число;
  • Плътност;
  • Рефракционен индекс;
  • Гранивост на мазнини (реакция на Крайс);
  • Мазнини (мазнини в сухото вещество);
  • Обща пепел;
  • Белтък;
  • Съдържание на съединителнотъканен белтък (съотношение колаген/протеин);
  • Въглехидрати;
  • Съдържание на сурова целулоза (влакнини);
  • Захари (лактоза, инвертна захар, захароза);
  • Съдържание на фосфати;
  • Летливи бази (ОКЛАВ);
  • Неразтворими примеси във вода и масла;
  • Механични примеси;
  • Хидроксиметилфурфурол;
  • Диастазна активност;
  • Електропроводимост;
  • Мокър глутен;
  • Микотоксини (охратоксин, зеараленон, деоксиниваленол, афлатоксин В1, Т-2 токсин, фумонизини;
  • Складови вледители;
  • Нитрати;
  • Нитрити;
  • Алуминий;
  • Желязо;
  • Манган;
  • Амониев йон;
  • Хлориди;
  • Свободен хлор;
  • Олово;
  • Кадмий;
  • Хром;
  • Желязо;
  • Мед;
  • Никел;
  • Цинк;
  • Общ азот;
  • Обща твърдост;
  • Калций;
  • Уреазна активност;
  • Енергийна стойност (калкулация);
Пакет Хранителна стойност
  • Енергийна стойност (калкулация)
  • Мазнини
    от които наситени мастни киселини
  • Въглехидрати
    от които захари
  • Белтъци
  • Сол