Физикохимични Изследвания
Органолептични, биохимични, химични и физикохимични изпитвания
Биохимични изпитвания
- Реакция с меден сулфат;
- Амоняк по Неслер;
- Амоняк по Ебер;
- Пероксидаза;
- Фосфатаза;
- Доказване на чужди примеси в мляко и млечни продукти (сода бикарбонат и нишесте);
Химични изпитвания
- Определяне чистотата на млечна мазнина (чуждовидови мазнини);
- Наситени и ненаситени мастни киселини, и транс изомери на мастните киселини;
- Определяне на подсладители (ацесулфам к, аспартам, захарин, цикламат);
- Консерванти (бензоена и сорбинова киселина);
- Кофеин;
Физикохимични изпитвания
- Определяне на рН;
- Водно съдържание/сухо вещество (влага на средината);
- Общо съдържание на вода в птиче месо;
- Хлориди (готварска сол);
- Титруема киселинност;
- Киселинен градус;
- Перокисно число;
- Осапунително число;
- Йодно число;
- Плътност;
- Рефракционен индекс;
- Гранивост на мазнини (реакция на Крайс);
- Мазнини (мазнини в сухото вещество);
- Обща пепел;
- Белтък;
- Съдържание на съединителнотъканен белтък (съотношение колаген/протеин);
- Въглехидрати;
- Съдържание на сурова целулоза (влакнини);
- Захари (лактоза, инвертна захар, захароза);
- Съдържание на фосфати;
- Летливи бази (ОКЛАВ);
- Неразтворими примеси във вода и масла;
- Механични примеси;
- Хидроксиметилфурфурол;
- Диастазна активност;
- Електропроводимост;
- Мокър глутен;
- Микотоксини (охратоксин, зеараленон, деоксиниваленол, афлатоксин В1, Т-2 токсин, фумонизини;
- Складови вледители;
- Нитрати;
- Нитрити;
- Алуминий;
- Желязо;
- Манган;
- Амониев йон;
- Хлориди;
- Свободен хлор;
- Олово;
- Кадмий;
- Хром;
- Желязо;
- Мед;
- Никел;
- Цинк;
- Общ азот;
- Обща твърдост;
- Калций;
- Уреазна активност;
- Енергийна стойност (калкулация);
Пакет Хранителна стойност
- Енергийна стойност (калкулация)
- Мазнини
от които наситени мастни киселини - Въглехидрати
от които захари - Белтъци
- Сол