Мляко и млечни продукти

ОРГАНОЛЕПТИЧНО ИЗПИТВАНЕ

# Вид на изпитване / характеристика Методи за изпитване
1 Фформа и размери, мирис, вкус, външна повърхност, разрезна повърхност и структура. Външен вид и цвят. Консистенция БДС 15612

Физикохимични изпитвания

# Вид на изпитване / характеристика Методи за изпитване
Активна киселинност (рН) ВВЛМ 4
Белтък (протеин) БДС 6231 т.2
Водно съдържание БДС 1109
Въглехидрати (изчислени като разликата между 100% хранителен състав и сумата от мазнини, белтък, пепел и водно съдържание) ВВЛМ 73
Гранивост на мазнини (реакция на Крайс) ВВЛМ 65
Енергийна стойност (изчислена като сума от съдържанието на белтък, въглехидрати и мазнини) ВВЛМ 44
ISO 2446
ISO 3433
БДС 6231 т.2
БДС 6191 т.3
ВВЛМ 72
Eлектропроводимост ВВЛМ 46
Захари БДС 6191 т.3
Захароза БДС 3050, т. 2.4.
Йодно число БДС EN ISO 396
Киселинно число/ киселинност БДС 1111
Масленост ISO 2446
ISO 3433
ГОСТ 5867
Масленост в сухото вещество БДС 1109
ISO 3433
ВВЛМ- ФХ- 1
Мастни киселини:
-наситени,
-ненаситени(Омега 3,6,9)
-транс изомери
БДС EN ISO 12966-4
Наличие на растителни мазнини (реакция на Белие) ВВЛМ 66
Натриев карбонат/натриев бикарбонат БДС 9215 т.5
Натриев хлорид БДС 8274
Нишесте (Определяне на чужди примеси в мляко и млечни) БДС 9215-т.6
Пепел БДС 6154
Пероксидаза БДС 1113 т.1
Степен на зрялост (съотношение на разтворим към общ белтък) ВВЛМ 77
БДС 6231
БДС EN ISO 8968-1
Сурова целулоза (влакнини) БДС ISO 5498
Сухо вещество БДС 1109
Точка на замръзване БДС EN ISO 5764
Фосфатаза БДС 1113 т.3
Чистотата на млечна мазнина (определяне на чуждовидови мазнини) ISO 17678
БДС 9215, т.8
ВВЛМ 66
Нитрити БДС EN ISO 14673-1

Инструментални изпитвания

# Вид на изпитване / характеристика Методи за изпитване
Консерванти:
Бензоена киселина
Сорбинова киселина
ВВЛМ 75
Натамицин ВВЛМ -LC-15
Афлатоксин М1 ВВЛМ –LC-12
ВВЛМ 45
Подсладители:
Ацесулфам К
Аспартам
Захарин
Цикламат
Сукралоза
Неохесперидин
ВВЛМ- LC-75 ВВЛМ 75
ВВЛМ 76
Остатъци от фармакологични  субстанции ВВЛМ-LC- 20
Остатъци от пестициди ВВЛМ-LC- 25
Химични елементи:
Олово, Арсен, Кадмий, Живак
БДС EN 15763
Мастноразтворими витамини:
Витамин А (бета каротен, ретинол) , Витамин Е
Витамин D2, Витамин D3
ВВЛМ-LC-17
Меламин ВВЛМ-LC- 24

Микробиологични изпитвания

# Вид на изпитване / характеристика Методи за изпитване
Общ брой аеробни микроорганизми БДС EN ISO 4833-1
Ентеробактерия БДС ISO 21528-1
БДС ISO 21528-2
Ешерихия коли БДС ISO 16649-1
БДС ISO 16649-2
БДС EN ISO 16649-3
Салмонела БДС EN ISO 6579-1
Листерия моноцитогенес БДС EN ISO 11290-1:А1
БДС EN ISO 11290-2:А1
Коагулазо-положителни стафилококи БДС EN ISO 6888-1+А1
БДС EN ISO 6888-3+А1
Колиформи ISO 4831
ISO 4832
Плесени и дрожди БДС ISO 21527-1
БДС ISO 21527-2
Кампилобактер БДС EN ISO 10272-1
БДС EN ISO 10272-2
Клостридиум перфрингенс БДС EN ISO 7937 
Общ брой соматични клетки БДС EN ISO 13366-1
Лактобацилус булгарикус БДС ISO 7889
Стрептококус термофилус БДС ISO 7889
Подтискащи вещества БДС 6688:1974 т.2
Антибактериални субстанции DELVOTEST SP NT
Йерсиния ентероколитика БДС EN ISO 10273

Безалкохолни напитки, боза и бутилирани минерални води (натурални, изворни и трапезни)

Пчели и пчелни продукти

Пиво

Захар, захарни, сладкарски и шоколадови изделия

Плодове и зеленчуци – пресни, замразени или сушени и продукти от преработката им (8)

Яйца и яйчни продукти

Пчелен мед и пчелни продукти

Повърхностни и отпадни води

Маслодайни култури, продукти от преработката им и растителни масла и мазнини

Материали от животни, кръвен серум, мляко, вътрешни органи и фекални проби