Мляко и млечни продукти
ОРГАНОЛЕПТИЧНО ИЗПИТВАНЕ
# | Вид на изпитване / характеристика | Методи за изпитване |
---|---|---|
1 | Фформа и размери, мирис, вкус, външна повърхност, разрезна повърхност и структура. Външен вид и цвят. Консистенция | БДС 15612 |
Физикохимични изпитвания
# | Вид на изпитване / характеристика | Методи за изпитване |
---|---|---|
Активна киселинност (рН) | ВВЛМ 4 | |
Белтък (протеин) | БДС 6231 т.2 | |
Водно съдържание | БДС 1109 | |
Въглехидрати (изчислени като разликата между 100% хранителен състав и сумата от мазнини, белтък, пепел и водно съдържание) | ВВЛМ 73 | |
Гранивост на мазнини (реакция на Крайс) | ВВЛМ 65 | |
Енергийна стойност (изчислена като сума от съдържанието на белтък, въглехидрати и мазнини) | ВВЛМ 44 ISO 2446 ISO 3433 БДС 6231 т.2 БДС 6191 т.3 ВВЛМ 72 |
|
Eлектропроводимост | ВВЛМ 46 | |
Захари | БДС 6191 т.3 | |
Захароза | БДС 3050, т. 2.4. | |
Йодно число | БДС EN ISO 396 | |
Киселинно число/ киселинност | БДС 1111 | |
Масленост | ISO 2446 ISO 3433 ГОСТ 5867 |
|
Масленост в сухото вещество | БДС 1109 ISO 3433 ВВЛМ- ФХ- 1 |
|
Мастни киселини: -наситени, -ненаситени(Омега 3,6,9) -транс изомери |
БДС EN ISO 12966-4 | |
Наличие на растителни мазнини (реакция на Белие) | ВВЛМ 66 | |
Натриев карбонат/натриев бикарбонат | БДС 9215 т.5 | |
Натриев хлорид | БДС 8274 | |
Нишесте (Определяне на чужди примеси в мляко и млечни) | БДС 9215-т.6 | |
Пепел | БДС 6154 | |
Пероксидаза | БДС 1113 т.1 | |
Степен на зрялост (съотношение на разтворим към общ белтък) | ВВЛМ 77 БДС 6231 БДС EN ISO 8968-1 |
|
Сурова целулоза (влакнини) | БДС ISO 5498 | |
Сухо вещество | БДС 1109 | |
Точка на замръзване | БДС EN ISO 5764 | |
Фосфатаза | БДС 1113 т.3 | |
Чистотата на млечна мазнина (определяне на чуждовидови мазнини) | ISO 17678 БДС 9215, т.8 ВВЛМ 66 |
|
Нитрити | БДС EN ISO 14673-1 |
Инструментални изпитвания
# | Вид на изпитване / характеристика | Методи за изпитване |
---|---|---|
Консерванти: Бензоена киселина Сорбинова киселина |
ВВЛМ 75 | |
Натамицин | ВВЛМ -LC-15 | |
Афлатоксин М1 | ВВЛМ –LC-12 ВВЛМ 45 |
|
Подсладители: Ацесулфам К Аспартам Захарин Цикламат Сукралоза Неохесперидин |
ВВЛМ- LC-75 ВВЛМ 75 ВВЛМ 76 |
|
Остатъци от фармакологични субстанции | ВВЛМ-LC- 20 | |
Остатъци от пестициди | ВВЛМ-LC- 25 | |
Химични елементи: Олово, Арсен, Кадмий, Живак |
БДС EN 15763 | |
Мастноразтворими витамини: Витамин А (бета каротен, ретинол) , Витамин Е Витамин D2, Витамин D3 |
ВВЛМ-LC-17 | |
Меламин | ВВЛМ-LC- 24 |
Микробиологични изпитвания
# | Вид на изпитване / характеристика | Методи за изпитване |
---|---|---|
Общ брой аеробни микроорганизми | БДС EN ISO 4833-1 | |
Ентеробактерия | БДС ISO 21528-1 БДС ISO 21528-2 |
|
Ешерихия коли | БДС ISO 16649-1 БДС ISO 16649-2 БДС EN ISO 16649-3 |
|
Салмонела | БДС EN ISO 6579-1 | |
Листерия моноцитогенес | БДС EN ISO 11290-1:А1 БДС EN ISO 11290-2:А1 |
|
Коагулазо-положителни стафилококи | БДС EN ISO 6888-1+А1 БДС EN ISO 6888-3+А1 |
|
Колиформи | ISO 4831 ISO 4832 |
|
Плесени и дрожди | БДС ISO 21527-1 БДС ISO 21527-2 |
|
Кампилобактер | БДС EN ISO 10272-1 БДС EN ISO 10272-2 |
|
Клостридиум перфрингенс | БДС EN ISO 7937 | |
Общ брой соматични клетки | БДС EN ISO 13366-1 | |
Лактобацилус булгарикус | БДС ISO 7889 | |
Стрептококус термофилус | БДС ISO 7889 | |
Подтискащи вещества | БДС 6688:1974 т.2 | |
Антибактериални субстанции | DELVOTEST SP NT | |
Йерсиния ентероколитика | БДС EN ISO 10273 |