Плодове и зеленчуци – пресни, замразени или сушени и продукти от преработката им (8)
Физикохимични изпитвани
# | Вид на изпитване / характеристика | Методи за изпитване |
---|---|---|
Белтък (протеин) | БДС EN 12135 | |
Водно съдържание | БДС 17257 | |
Въглехидрати (изчислени като разликата между 100% хранителен състав и сумата от мазнини, белтък, пепел и водно съдържание) | ВВЛМ | |
Енергийна стойност (изчислена като сума от съдържанието на белтък, въглехидрати и мазнини) | ВВЛМ ВВЛМ 72 |
|
Захари | БДС 7169 | |
Киселинно число/ киселинност | БДС 3485 т.3.5 | |
Мазнини | БДС 6997 | |
Пепел | БДС EN 1135 | |
Сухо вещество | БДС EN 12145 БДС 17257 |
|
Нитрити | ВВЛМ 51 | |
Нитрати | ВВЛМ 50 |
Инструментални изпитвания
# | Вид на изпитване / характеристика | Методи за изпитване |
---|---|---|
Консерванти: Бензоена киселина Сорбинова киселина |
ВВЛМ 75 | |
Подсладители: Ацесулфам К Аспартам Захарин Цикламат Сукралоза Неохесперидин |
ВВЛМ- LC-75, ВВЛМ 75 ВВЛМ 76 |
|
Остатъци от пестициди | БДС EN 15662 | |
Оцветители | ВВЛМ-LC- 18 | |
Елементен анализ: Олово, Арсен, Кадмий, Живак |
БДС EN 15763 |
Микробиологични изпитвания
# | Вид на изпитване / характеристика | Методи за изпитване |
---|---|---|
Бацилус цереус | БДС EN ISO 7932 | |
Общ брой аеробни микроорганизми | БДС EN ISO 4833-1 | |
Ентеробактерия | БДС ISO 21528-1 БДС ISO 21528-2 |
|
Ешерихия коли | БДС ISO 16649-1 БДС ISO 16649-2 БДС EN ISO 16649-3 |
|
Салмонела | БДС EN ISO 6579-1 | |
Листерия моноцитогенес | БДС EN ISO 11290-1: А1 БДС EN ISO 11290-2:А1 |
|
Коагулазо-положителни стафилококи | БДС EN ISO 6888-1+А1 БДС EN ISO 6888-3+А1 |
|
Колиформи | ISO 4831 ISO 4832 |
|
Плесени и дрожди | БДС ISO 21527-1 БДС ISO 21527-2 |