Захар, захарни, сладкарски и шоколадови изделия

Органолептични изпитвания

# Вид на изпитване / характеристика Методи за изпитване
1 Външен вид и структура, цвят, разрезна повърхност, консистенция, мирис, вкус, повърхност, форма, странични примеси БДС 4636 т.1.4.1

Физикохимични изпитвания

# Вид на изпитване / характеристика Методи за изпитване
Белтък (протеин) БДС ISO 1871
Влага БДС 5313 т.2.1
БДС 391
Въглехидрати (изчислени като разликата между 100% хранителен състав и сумата от мазнини, белтък, пепел и водно съдържание ВВЛМ 73
Енергийна стойност (изчислена като сума от съдържанието на белтък, въглехидрати и мазнини) ВВЛМ 73
БДС ISO 1871
БДС 5439 т.3.3
ВВЛМ 72
Захари БДС 5439 т.3.3
Киселинно число/ киселинност БДС 5879 т.3 и т.4
Мазнини БДС 5439
Масленост в сухото вещество БДС 5439
ВВЛМ- ФХ- 1
БДС 5313
Мастни киселини:
-наситени,
-ненаситени(Омега 3,6,9)
-транс изомери
БДС EN ISO 12966-4  
Натриев хлорид ВВЛМ 74
Пепел БДС 5313 т.3
Перокисно число БДС 10386
Сурова целулоза (влакнини) БДС ISO 5498
Сухо вещество БДС 5313 т.2.1

Инструментални изпитвания

# Вид на изпитване / характеристика Методи за изпитване
Кофеин ВВЛМ 75
Консерванти:
Бензоена киселина
Сорбинова киселина
ВВЛМ 75
Подсладители:
Ацесулфам К
Аспартам
Захарин
Цикламат
Сукралоза
Неохесперидин
ВВЛМ- LC-75, ВВЛМ 75
ВВЛМ 76
Оцветители ВВЛМ-LC- 18
Химични елементи:
Олово, Арсен, Кадмий, Живак
БДС EN 15763
Теобромин ВВЛМ-LC- 23

Микробиологични изпитвания

# Вид на изпитване / характеристика Методи за изпитване
Ентеробактерия БДС  ISO 21528-1
БДС  ISO 21528-2
Ешерихия коли БДС  ISO 16649-1 
БДС  ISO 16649-2 
БДС EN ISO 16649-3
Салмонела БДС EN ISO 6579-1
Листерия моноцитогенес БДС EN ISO 11290-1
БДС EN ISO 11290-2
Коагулазо-положителни стафилококи БДС EN ISO 6888-1+А1
БДС EN ISO 6888-3+А1
Колиформи ISO 4831
ISO 4832
Плесени и дрожди БДС ISO 21527-1
БДС ISO 21527-2

Хранителни добавки

Болести и неприятели по семенния материал

Чай, кафе и какао

Консерви месни, растителни и месо -растителни

Маслодайни култури, продукти от преработката им и растителни масла и мазнини

Стартерни култури

Месо и месни продукти

Води от плувни басейни

Натриев хлорид технически

Билки и подправки- пресни и сушени