Захар, захарни, сладкарски и шоколадови изделия
Органолептични изпитвания
# | Вид на изпитване / характеристика | Методи за изпитване |
---|---|---|
1 | Външен вид и структура, цвят, разрезна повърхност, консистенция, мирис, вкус, повърхност, форма, странични примеси | БДС 4636 т.1.4.1 |
Физикохимични изпитвания
# | Вид на изпитване / характеристика | Методи за изпитване |
---|---|---|
Белтък (протеин) | БДС ISO 1871 | |
Влага | БДС 5313 т.2.1 БДС 391 |
|
Въглехидрати (изчислени като разликата между 100% хранителен състав и сумата от мазнини, белтък, пепел и водно съдържание | ВВЛМ 73 | |
Енергийна стойност (изчислена като сума от съдържанието на белтък, въглехидрати и мазнини) | ВВЛМ 73 БДС ISO 1871 БДС 5439 т.3.3 ВВЛМ 72 |
|
Захари | БДС 5439 т.3.3 | |
Киселинно число/ киселинност | БДС 5879 т.3 и т.4 | |
Мазнини | БДС 5439 | |
Масленост в сухото вещество | БДС 5439 ВВЛМ- ФХ- 1 БДС 5313 |
|
Мастни киселини: -наситени, -ненаситени(Омега 3,6,9) -транс изомери |
БДС EN ISO 12966-4 | |
Натриев хлорид | ВВЛМ 74 | |
Пепел | БДС 5313 т.3 | |
Перокисно число | БДС 10386 | |
Сурова целулоза (влакнини) | БДС ISO 5498 | |
Сухо вещество | БДС 5313 т.2.1 |
Инструментални изпитвания
# | Вид на изпитване / характеристика | Методи за изпитване |
---|---|---|
Кофеин | ВВЛМ 75 | |
Консерванти: Бензоена киселина Сорбинова киселина |
ВВЛМ 75 | |
Подсладители: Ацесулфам К Аспартам Захарин Цикламат Сукралоза Неохесперидин |
ВВЛМ- LC-75, ВВЛМ 75 ВВЛМ 76 |
|
Оцветители | ВВЛМ-LC- 18 | |
Химични елементи: Олово, Арсен, Кадмий, Живак |
БДС EN 15763 | |
Теобромин | ВВЛМ-LC- 23 |
Микробиологични изпитвания
# | Вид на изпитване / характеристика | Методи за изпитване |
---|---|---|
Ентеробактерия | БДС ISO 21528-1 БДС ISO 21528-2 |
|
Ешерихия коли | БДС ISO 16649-1 БДС ISO 16649-2 БДС EN ISO 16649-3 |
|
Салмонела | БДС EN ISO 6579-1 | |
Листерия моноцитогенес | БДС EN ISO 11290-1 БДС EN ISO 11290-2 |
|
Коагулазо-положителни стафилококи | БДС EN ISO 6888-1+А1 БДС EN ISO 6888-3+А1 |
|
Колиформи | ISO 4831 ISO 4832 |
|
Плесени и дрожди | БДС ISO 21527-1 БДС ISO 21527-2 |