Готови за консумация ястия, майонези, салатни сосове и др.
Органолептични изпитвания
# | Вид на изпитване / характеристика | Методи за изпитване |
---|---|---|
1 | външен вид и структура, цвят, разрезна повърхност, консистенция, мирис, вкус, повърхност, форма, странични примеси | СТ на СИВ 4710 |
Физикохимични изпитвания
# | Вид на изпитване / характеристика | Методи за изпитване |
---|---|---|
Активна киселинност (рН) | БДС 1323 т.2.3.1 | |
Белтък (протеин) | БДС 9374 т.2 БДС ISO 1871 |
|
Въглехидрати (изчислени като разликата между 100% хранителен състав и сумата от мазнини, белтък, пепел и водно съдържание) | ВВЛМ 73 | |
Енергийна стойност (изчислена като сума от съдържанието на белтък, въглехидрати и мазнини) | ВВЛМ 73 БДС ISO 1871 БДС 6997 ВВЛМ 72 |
|
Захари | ВВЛМ 71 БДС 7169 |
|
Киселинно число/ киселинност | БДС 6996 т.4 | |
Мазнини | БДС 8549 т.3 БДС 6997 |
|
Масленост в сухото вещество | БДС 6997 БДС 8549 т.3 ВВЛМ- ФХ- 1 |
|
Мастни киселини: -наситени, -ненаситени(Омега 3,6,9) -транс изомери |
БДС EN ISO 12966-4 | |
Натриев хлорид | БДС 7168 т.4 | |
Сухо вещество | БДС 15437 |
Инструментални изпитвания
# | Вид на изпитване / характеристика | Методи за изпитване |
---|---|---|
Консерванти : Бензоена киселина Сорбинова киселина |
ВВЛМ 75 | |
Подсладители : Ацесулфам К Аспартам Захарин Цикламат Сукралоза Неохесперидин |
ВВЛМ- LC-75,ВВЛМ 75 | |
Оцветители | ВВЛМ-LC- 18 | |
Химични елементи : Олово, Арсен, Кадмий, Живак |
БДС EN 13805 БДС EN 15763 |
Микробиологични изпитвания
# | Вид на изпитване / характеристика | Методи за изпитване |
---|---|---|
Бацилус цереус | БДС EN ISO 793 | |
Ентеробактерия | БДС ISO 21528-1 БДС ISO 21528-2 |
|
Ешерихия коли
|
БДС ISO 16649-1 БДС ISO 16649-2 БДС EN ISO 16649-3 |
|
Салмонела | БДС EN ISO 6579-1 | |
Листерия моноцитогенес | БДС EN ISO 11290-1 БДС EN ISO 11290-2 |
|
Коагулазо-положителни стафилококи | БДС EN ISO 6888-1+А1 БДС EN ISO 6888-3+А1 |
|
Колиформи | ISO 4831 ( ISO 4832 |
|
Плесени и дрожди | БДС ISO 21527-1 БДС ISO 21527-2 |