Хляб, хлебни изделия и варива

ОРГАНОЛЕПТИЧНО ИЗПИТВАНЕ

# Вид на изпитване / характеристика Методи за изпитване
1 Маса, форма, повърхност, цвят, мирис,състояние на средината, дебелина на кората, вкус, хрускане и външен вид, преснота БДС 3412 т.2.1, т.2.2

Физикохимични изпитвания

# Вид на изпитване / характеристика Методи за изпитване
Белтък (протеин) БДС 3412 т.3.9
Влага БДС 3412 т. 3.2
Влага в средината БДС 3412 т. 3.1
Въглехидрати (изчислени като разликата между 100% хранителен състав и сумата от мазнини, белтък, пепел и водно съдържание) ВВЛМ 73
Енергийна стойност (изчислена като сума от съдържанието на белтък, въглехидрати и мазнини) ВВЛМ 44
БДС 3412 т.3.6, т.3.7 , т.3.9
Захари БДС 3412 т.3.6
Киселинно число/ киселинност БДС 3412 т.3.3
Мазнини БДС 3412 т.3.7
Мастни киселини:
-наситени,
-ненаситени(Омега 3,6,9)
-транс изомери
БДС EN ISO 12966-4
Натриев хлорид БДС 3412 т.3.4
Пепел БДС 3412
Сурова целулоза (влакнини) БДС ISO 5498
Сухо вещество БДС 3412
 Хранителни влакнини (фибри) ВВЛМ –ФХ-67  

Инструментални изпитвания

# Вид на изпитване / характеристика Методи за изпитване
Микотоксини :
Афлатоксин В1
Афлатоксин В2
Афлатоксин G1
Афлатоксин G2
Сума от афлатоксини  (В1, В2, G1, G2)
ВВЛМ –LC-14
Деоксиниваленол ВВЛМ –LC-14
Зеараленон ВВЛМ –LC-14
Охратоксин А ВВЛМ –LC-14
Т2 токсин ВВЛМ –LC-14
Фумонизин В1
Фумонизин В2
Сума от фумонизини  (В1, В2)
ВВЛМ –LC-14
НТ 2 токсин ВВЛМ –LC-14
Оцветители ВВЛМ-LC- 18
Химични елементи:
Олово, Арсен, Кадмий, Живак
БДС EN 15763*
Водоразтворими витамини
Витамин В1,Витамин В2,
Витамин В3, Витамин В5
Витамин В6, Витамин В7
Витамин В9, Витамин В12
Витамин С
ВВЛМ-LC-16*

Микробиологични изпитвания

# Вид на изпитване / характеристика Методи за изпитване
Общ брой  аеробни  микроорганизми БДС EN ISO 4833-1
 Ентеробактерия БДС  ISO 21528-1
БДС  ISO 21528-2
Ешерихия коли БДС  ISO 16649-1 
БДС  ISO 16649-2 
БДС EN ISO 16649-3
Салмонела БДС EN ISO 6579-1
Листерия моноцитогенес БДС EN ISO 11290-1
БДС EN ISO 11290-2
Коагулазо-положителни стафилококи БДС EN ISO 6888-1+А1
БДС EN ISO 6888-3+А1
 Колиформи ISO 4831
ISO 4832
Плесени и дрожди БДС ISO 21527-1
БДС ISO 21527-2
Бацилус мезентерикус БДС 15090

Фуражи и фуражни компоненти

Варива (зърнено-бобови култури) и продукти от преработката им

Пиво

Захар, захарни, сладкарски и шоколадови изделия

Маслодайни култури, продукти от преработката им и растителни масла и мазнини

Безалкохолни напитки, боза и бутилирани минерални води (натурални, изворни и трапезни)

Хигиена на контактни повърхности/ смивки

Инстантни продукти

Зърнено-житни култури и продукти от преработката им

Билки и подправки- пресни и сушени